Sevärdheter

Kairos sevärdheter är utöver det vanliga! Staden och dess omnejd har otroliga kulturella skatter som absolut inte får missas. Pyramiderna och Sfinxen i Giza är t.ex. två av världens mest besökta turistattraktioner.

Pyramiderna i Giza

Väster om Kairo ligger staden/distriktet Giza som är mest känt för Pyramiderna. De ligger högt upp på en platå i öknen och är en av världens kändaste attraktioner. Den största och äldsta av de tre pyramiderna i Giza heter Den Stora Pyramiden i Giza, men kallas även för Pyramiden av Khufu. Pyramiden var faktiskt den största byggnaden i världen i över 3 800 år. Pyramiderna i Giza är ett extremt populärt turistmål och en självklarhet att besöka om man reser till Kairo. Det resulterar självklart i enorma mängder turister, och den bästa perioden att se Pyramiderna är under lågsäsong. Det är inte långt till Pyramiderna i Giza från Kairo, så det enklaste transportmedlet brukar vara taxi. Kom dock ihåg göra upp om priset i förväg, så du inte får en otäck överraskning. Andra färdmedel är buss och tunnelbana (som dock inte tar dig hela vägen fram till Pyramiderna).

Sfinxen i Giza

Denna enorma staty, som liknar ett lejon med människohuvud, ska enligt de antika egypterna föreställa solguden Re-Horakhty. Idag kallas den för Abu el-Hol (Terrorns fader). Även det grekiska namnet ”Sphinx” betyder något så osmickrande som ”Stryparen”. Sfinxen är 45 m lång, 22 bred och har huggits fram ur ett enda stycke sandsten. Näsan saknas på statyn och det finns många teorier om vilka som slagit av den. Bl.a. britterna, fransmännen och turkarna har fått skulden för skadegörelsen.

Saladin Citadel

I islamistiska Kairo står detta magnifika slott som är ett av Kairos mest populära turistmål. Det byggdes under order av Salah Al-Din och står i området Muqattam i närheten av centrala Kairo. Det byggdes färdigt 1183 och muren kring slottet stod klart 1238. Mellan 1176 och 1183 förstärktes slottet för att skydda det mot inkräktare utifrån.

Al-Azhar-moskén

En av världens äldsta moskéer. Den byggdes ca år 970 och har sedan med tiden utvecklats till ett av världens äldsta universitet, som varit i drift kontinuerligt. Al-Azhar-universitetet har länge ansetts vara ett av de främsta institutionerna inriktade på Sunni-teologi och Sharia-lag. Det var inte förrän 1961 som universitetet räknades som självständigt, efter den egyptiska revolutionen.