Om Kairo

Kairo är huvudstad i Egypten och den största staden i Nordafrika och arabvärlden. Staden är 19:e störst i världen med sina 16 miljoner invånare och har länge varit ett centrum för politik och kultur.

Den egyptiska staden Kairo ligger i närheten av Nilen, ungefär 150 km från Medelhavskusten. Det är den folkrikaste staden i Afrika med 11,5 till 18,4 miljoner invånare (beroende på räknemetod). Kairo är en vacker stad med stor variation i uppbyggnad och har många kulturella och intressanta sevärdheter. Staden har över 500 moskéer och brukar därför ibland kallas för ”minareternas stad”. 1979 blev Islamiska Kairo uppskrivet på Unescos lista över världsarv.

Klimat

Egypten är ett underbart land att åka till om man är ute efter värme, och huvdstaden Kairo är inget undantag, trots att det inte är en semesterort. Kairo har ökenklimat men har ofta hög luftfuktighet och stormar förekommer. Stormarna för med sig enorma mängder sand från Saharas öken under mars och april. Under vintern håller sig temperaturerna på mellan 13 och 19 grader, medans det under natten kan sjunka ner till ca 5 grader. Kom ihåg att vissa hotell och byggnader inte har uppvärmning och det därför kan bli riktigt kallt inomhus. Trots det är vintern den bästa perioden att resa till Kairo, enligt oss. Under sommaren kan det bli olidligt varmt, men det blir sällan varmare än 40 grader, och som kallast ca 20 grader. Det regnar mycket sparsamt under året och om det gör det blir det sällan mer än 5 mm under en hel månad.

Respekt till kulturen

Egypten är ett muslimskt land och de har starka traditioner och lagar. Det är viktigt att du respekterar det som gäst i landet. Män och kvinnor ska bära diskreta kläder som inte visar för mycket hud. Det är extra viktigt när du är i butiker eller i en religiös byggnad. Rygg, armar och urringning ska täckas över med tyg. Män ska inte gå runt utan tröja eller skjorta. Mycket viktigt är att inte gå in i en moské med skorna på, gå inte framför en person som ber. Muslimska egyptier lägger ut sina bönemattor lite överallt i staden när det är bönestund så var försiktig så du inte stör dem.

Ta dig till Kairo

Cairo International Airport är den officiella flygplatsen och här opererar flera stora flygbolag som t.ex. Egypt-Air, British Airways, Air France och KLM. Flygplatsen ligger i nordöstra delen av staden Heliopolis. Den har tre terminaler, där den senaste öppnade under 2009. Det går gratis bussar mellan terminalerna var 30:e minut, dygnet runt. Viktigt är att du tar dig till flygplatsen i god tid då det kan vara otroligt långa köer på vägarna. Åk med god marginal – två till tre timmar innan avgång brukar vara lagom.